Nye stålbur bedrer plantelivet under vann

I vinter mottok foreningen Hummerhuset nærmere 100 m2 varmgalvaniserte stålnett fra Wee.no. Nettene har blitt brukt til å bygge nye kunstige undervannsrev som nå gir etterlengtet bistand til faunaen og floraen i havnebassenget i Haugesund.

I vinter fikk styreleder i foreningen Hummerhuset, Åge Wee, utlevert flere titalls flate stålnett fra utstyrsleverandøren Wee.no. De varmgalvaniserte stålnettene, med en tykkelse på 6 mm og rutestørrelse på 75 x 75 mm, er i utgangspunktet komponenter i bur som brukes til oppføring av steinmurer.

Men burene fungerer også bra til andre formål, viser det seg.

– Vi kom på at de varmgalvaniserte og rustfrie stålnettene også kunne fungere som funksjonelle, kunstige rev. Det er satt ut flere kunstige betongrev i Haugesund havn de siste årene, noe som viser seg å ha god effekt på dyre- og plantelivet. Når vi forsto at vi kunne bidra, var det helt naturlig for oss å tilby dette produktet som et undervannsrev, sier Rune Wee, daglig leder og eier i Wee.no.

Anemoner og sjødyr har gjort burene til sitt hjem i havna i Haugesund.

Åge Wee er takknemlig for brorens tilskudd.

– Totalt har vi bygget åtte bur av stålnettene i målene 2x1x1 meter, og alle ble satt ut under gjestehavna i Haugesund sentrum i vinter som et dugnadsprosjekt, forteller Åge Wee.

Foreningen Hummerhuset har fotografert burene i sommer, og resultatet er tydelig.

– Disse burene er perfekt egnet for anemoner og andre vekster som renser vannet i havna, samtidig som de utgjør en naturlig beskyttelse for fisk, hummer, krabber og andre sjødyr. Det er nettopp slike tiltak norske havner trenger for å skape nytt og bærekraftig liv på havbunnen, sier Åge.

Aleksandra Lie Norlander i Wee Marine AS har montert burene fra Wee.no, som er satt ut i Haugesund havn som et dugnadsprosjekt.

Rydding av havner også viktig

Igjennom den årlige ryddeaksjonen Aware Smedasund er det plukket opp hele 90 tonn med avfall fra havbunnen i Haugesund det siste tiåret, noe som utgjør en av verdens største ryddeaksjoner for dykkere.

Det er kombinasjonen av avfallsrydding og kunstige rev som skaper bedre forutsetninger for marint liv i havnene, sier Åge Wee.

– Skal vi bedre forholdene i norske havner, nytter det ikke bare å rydde opp, man må også tilrettelegge for at dyr og planter skal trives. Igjennom Wee Marine har vi også montert sju bryggeanlegg i Haugesund havn det siste året, der alle ankre og moringer er utformet med hulrom og fungerer som kunstige rev. Med enkle tiltak som dette kan alle havner bidra til å bedre forholdene for fauna og flora i sitt område, avslutter styreleder i foreningen Hummerhuset og daglig leder i Wee Marine, Åge Wee.

Les mer om foreningen Hummerhuset her!