«Nantekompaniet» underholder barn med hjelp av en gravemaskin

I 2019 fikk anleggsleder og deltidsmusiker Roger Pettersen (58) en sprø idé: Han ville bruke årene fram mot pensjonsalder til å underholde barn med hjelp av en liten gravemaskin. Det ble starten på Nantekompaniet.

Roger Pettersen (58) fra Heistad i Porsgrunn kommune har et helt spesielt forhold til gravemaskiner. Som liten gutt syklet han ofte langt for å se sin far jobbe som gravemaskinfører, og interessen for gravemaskiner sendte ham senere på samme yrkesvei som faren. I dag jobber Roger med maritime graveoppdrag som anleggsleder for selskapet Brevik Shipping AS, og kan se tilbake på 40 år bak spakene i en gravemaskin.

Men i store deler av sitt voksne liv har musikken også vært sentral for Roger Pettersen. Sammen med sin svigerfar, musikeren Ronald Holmberg, reiste han ofte ut og spilte på dansefestivaler eller på konserter der Elvis var musikalsk tema. Holmberg var en viktig bidragsyter til slagermusikken på 1990-tallet, skrev flere låter for Sputnik og solgte nærmere 200 000 plater i Norge.

Roger og Arve spiller inn video med Nantekompaniet, sammen med Rogers to barnebarn.

Ideen til underholdningsprosjektet Nantekompaniet – oppkalt etter Wee.no sin gravemaskinserie Nante – kom først etter at svigerfaren gikk bort i 2018.

– Jeg mistet en god venn når Ronald gikk bort, og samtidig forsvant motivasjonen for å spille og jobbe med musikk. Etter en stund kom jeg likevel på tanken om at jeg gjerne ville bruke min tid på å underholde barn, for jeg var ferdig med å spille for voksne på fest, forteller Roger.

– Jeg husket jo godt hvor spennende jeg syntes gravemaskiner var da jeg var liten. Derifra kom idéen om å putte en liten gravemaskin inn i konseptet, og lage musikk og underholdning som engasjerer barna.

Tok kontakt med Wee.no

Men hvilken gravemaskin skulle han bruke? Roger kontaktet maskinansvarlig Jan Sigurd Bakken i Wee.no, som tente på idéen. Han fikk sendt en maskin over fjellet fra Tysvær – en liten Nante NT10 – som senere har fått æren av å være hovedperson i showet.

Roger kontaktet deretter sin musikervenn og sambygding Arve Kårstein (59), som har lang erfaring med danse- og countrymusikk. Arve, som i dag jobber i Norsk Gjenvinning i Porsgrunn, ville gjerne delta i prosjektet. Duoen tok navnet Nantekompaniet, og startet deretter både «pimpingen» av minigraveren og utviklingen av et lite show. Til nå har Arve skrevet og spilt inn 12 låter, og det er filmet flere musikkvideoer til sangene, forteller Roger.

Roger Pettersen har spilt musikk for voksne i mange år. Nå vil han underholde de minste.

– Showet handler om Nante-graveren, og selv om vi har fokus på underholdning for barn opp til 10-års alderen, vil vi jo gjerne dele noen meningsfulle budskap på veien. Sangene handler blant annet om å inkludere andre, og at det er viktig å være en god venn. «Nantes ryddesang» handler dessuten om å plukke plast og annet skrap fra naturen, så vi har fått inn litt bærekraft i dette også, forteller Roger Pettersen.

Showet ble brått satt på vent da COVID slo til, men flere av musikkvideoene har med hjelp av Wee.no fått flere titalls tusen visninger på YouTube, forteller Roger. Og det er ikke bare småbarn som har lagt merke til musikken.

– Det hender faktisk at det ringer ungdom både fra forfester og nachspiel som spiller låtene på fullt og vil fortelle meg hvor kult dette er, ler Roger Pettersen.

Klare for å underholde

Men uten et publikum er det ingen show som duger. Nå er Nantekompaniet igjen klar for å komme seg ut, ta med seg Nanten og spille for barn.

– Vi ønsker å få underholde på barnefestivaler, på skoler, i barnehager eller på andre relevante arenaer. Dette er ikke noe vi skal blir rike på, det viktigste for oss nå er å kunne glede barn og familier med musikkunderholdning, sier Roger.

– Som alle ser i musikkvideoene, så er vi noen snodige skruer. Vi er ikke helt «nagla», for å si det slik, og synes det er like gøy med gravemaskin i dag som da vi var smågutter. Vi gjør dette for å ha det gøy, og forhåpentlig vis glede andre samtidig, avslutter Roger Pettersen i Nantekompaniet.