Slik reduserer du strømregningen betydelig

De rekordhøye strømprisene har gjort strømbesparende tiltak og utstyr mer lønnsomt enn noen gang. Nå tar både bedrifter og privatpersoner grep for å ruste seg mot en langvarig strømkrise. – Noen få tiltak kan utgjøre en stor forskjell på strømregningen, sier daglig leder og eier i Wee.no, Rune Wee.

Få tema har hatt mer sprengkraft enn de høye strømprisene i høst – en utvikling nordmenn flest har fått merke. Mange selskaper med stort energibehov har offentlig klaget sin nød, og et «folkeopprør» har fått den nye Regjeringen til å etablere landsdekkende støtteordninger.

Samtidig har strømpriser på over 4,60 kr per kWt gjort at stadig flere gjennomfører strømbesparende tiltak. Mange har nå investert i utstyr som direkte eller indirekte sparer strøm for bedriften eller husholdningen.

Merker trykket

Wee.no har merket seg endringen i markedet siden i sommer. Stadig flere henger seg på bølgen og skaffer seg varmepumper, noe som for Wee.no har medført mer enn en dobling av salget sammenlignet med i fjor. Salget av vedmaskiner har økt med 25 prosent, mens salget av vedkløyvere er opp hele 30 prosent sammenliknet med 2020.

Vedkuttere, vedkløyvere og vedmaskiner blir mer populære tider med dyr strøm.

Rune Wee i Wee.no ser en klar trend hva gjelder strømbesparende utstyr.

– Når vi vet at mellom 60-70 prosent av vårt totale strømforbruk går til oppvarming, er det lett å forstå at det er her fokuset ligger. Oppvarming av vann er en god nummer to, noe som utgjør opp mot 20 prosent av totalforbruket. Det resterende forbruket går til teknisk utstyr og belysning, sier Rune Wee.

– Kort fortalt betyr dette at tiltak rundt oppvarming av lokaler eller hjem er det desidert viktigste man kan gjøre. Kortere vaskeprogram og sparedusjhode er fine tiltak, men det er fyring med ved eller pellets, og bruk av varmepumper som utgjør den store forskjellen på våre breddegrader.

– Å slå av lyset når du forlater et rom er vel og bra, men det har fint lite å si på totalforbruket av strøm, sier Rune Wee.

Dermed blir det aller viktigste å redusere mengden badevann, få ned antallet klesvasker i uka, samt bruke strøm på riktig tid av døgnet. Å kutte innetemperaturen med et par grader – og heller ta på seg en genser – kan fort utgjøre tusenlapper på regningen, mener Wee.

– Bedre isolasjon i vegger og tak eller nye vinduer betyr også langt mindre energitap, noe som vil reduserer strømforbruket ytterligere. Etterisolering er derfor ofte en fornuftig investering, sier Rune Wee.

Ved, parafin og strimmelport

At vedproduksjon for tiden øker, er ingen stor overraskelse, mener Rune Wee.

– Alle som har tilgang til skog vil kunne øke produksjonen av ved, og dermed la vedfyringen stå for mer av varmeproduksjonen i hjemmet. Det ligger litt arbeid i vedproduksjon, men det er mye å spare på vedfyring i en effektiv og moderne vedovn, sier Wee.

En infrafør parafinvarmer trenger ikke avløpsrør og er derfor både effektiv og billig i drift.

Også tilsynelatende enkle tiltak kan gi en effekt.

– Der det er mye transport inn og ut av bebyggelse vil en strimmelport kunne holde på temperaturen og dermed spare mye strøm. Dette gjelder både for kjølerom, gårdsbygg, varelager, produksjonslokaler og verksteder der man har behov for enkel tilgang.

– Vi kommer heller ikke unna infrarøde varmeovner drevet på parafin eller biodiesel. Disse kan være effektive for hurtig oppvarming og stabil innetemperatur i gårds- eller næringslokaler. Ovnene trenger ikke avgassrør, og koster nå halvparten så mye å drifte som en strømovn, sier daglig leder i Wee.no, Rune Wee.

Strimmelport er viktig for å holde temperaturen jevn og kan spare mye strøm.

Bruk varmen fra gjødsel

Varmepumper er ofte en effektiv måte å varme lokaler på. Vann-til-vann systemer – der vann blir varmet før det går i rør under gulvet – er ofte det mest effektive, forteller Wee.

– Et rørsystem med vann eller glykol kan enten gå ut i sjø eller hav, ligge to meter under jorda i sløyfer, eller borres ned 160-200 meter i bakken. En effektivt vann-til-vann pumpe vil firedoble effekten av strømmen du bruker, noe som vil redusere strømregningen betydelig. Vann-til-vann er vesentlig mer effektivt enn luft-til-vann og luft-til-luft – uansett klimaforhold, sier Rune Wee.

Modell som viser hvordan vann-til-vann varmepunpe fungerer.

Med tanke på strømbesparing i landbruket, der energibehovet er stort, kan vann-til-vann pumpen by på en smart og effektiv løsning: Dersom man utnytter varmen som oppstår i gjødselkummen kan man erstatte mye strømenergi, forteller Rune.

–  En gjødselkum er ofte velfylt om vinteren og inneholder mye varmeenergi. Med et væske-til-vann system vil rør i kontakt med gjødselen kunne føre varmen rett inn i en bolig, et verksted, et grisehus eller en hall. Her ligger det selvsagt en investering, men effekten vil være god og besparelsene interessante på relativt kort sikt, avslutter daglig leder i Wee.no, Rune Wee.

Se alle våre varmepumper her!

Varmepumper av denne typen går som varmt hvetebrød for tiden.