– Bygda lever i beste velgående

Det er fortsatt stor investeringsvilje for utstyr og maskiner i bygde-Norge. Det er konklusjonen etter årets Dyrsku’n-messe på Seljord i Telemark.

– Det er alltid en viss spenning knyttet til Dyrsku’n, både med tanke på folks investeringsvilje og eventuelle nye trender i markedet, sier landbruksansvarlig hos Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

Tradisjon tro deltok han og sju kolleger i Wee.no nylig med stand på landets største landbruksmesse på Seljord i Telemark. Utstyret Wee-gjengen tar med seg til Telemark varierer fra år til år, og denne gangen stilte Wee.no ut både gravemaskiner, hjullastere, klyper, vedkløyvere og vedmaskiner.

Høy rente og en noe tregere økonomi skapte på forhånd spenning rundt kjøpsviljen til de besøkende på Dyrsku’n 2023, men dette var ikke et stort tema under årets messe, forteller Bakken.

– Med hele 89 000 besøkende var det egentlig fullt trøkk under hele utstillingen. Selv har vi ikke opplevd noe redusert interesse hverken for landbruksmaskiner eller vedutstyr. Dette er et publikum som oftest ikke er tynget i gjeld, slik situasjonen gjerne er i byene, og de er derfor ikke så rente- og konjunkturpåvirket som andre. I så måte kan man si at bygda lever i beste velgående, sier Jan Sigurd Bakken.

Jan Sigurd Bakken forteller om god interesse for produktene på Dyrsku’n.

Mer prisbevisste

– Samtidig er det mange som er mer prisbevisste enn tidligere, og det er sjeldent noen impulskjøp i disse kategoriene. Vi ser at mange undersøker markedet nøye og gjerne velger bort etablerte merkenavn for heller å prioritere funksjon og behov, sier Bakken.

Vedmaskiner, vedkuttere og pakkebord vekker fortsatt stor interesse.

– Pågangen på vedutstyr har vært betydelig det siste året, og virker ikke til å bli mindre med det første. Mye av utstyrsvalget handler om å være selvforsynt og løse oppgaver på egenhånd, enten det dreier seg om vedproduksjon eller dreneringsarbeid.  

– En annen faktor er at folk gjerne vil jobbe litt smartere. Et eksempel er vår nylanserte, radiostyrte robotklipper, som har vekket stor interesse blant fruktbønder i Hardanger. Dette er blant produktene vi har tro på framover, avslutter landbruks- og maskinansvarlig hos Wee.no, Jan Sigurd Bakken.