Dykkere hentet opp to tonn avfall fra havbunnen

Norges lengstvarende miljøaksjon under vann, Aware Smedasund, ble sist helg arrangert for tiende året på rad. Dykkerne som deltok hentet også i år opp store mengder avfall fra havnebassenget i Haugesund.

10 års-jubileet for tidenes største ryddeaksjon under vannflaten gikk av stabelen lørdag 23. oktober. Hele 40 dykkere møtte opp under årets Aware Smedasund og bidro til at rundt 2 tonn med avfall ble trukket ut av Smedsundet, som går igjennom sentrum av Haugesund.

Også i år fant dykkerne store mengder bildekk, glassflasker, batterier, sykkelvrak og annet metallskrot på bunnen av sundet, som deretter ble hevet opp på land ved hjelp av følgebåter og kranbiler.

Totalt har det blitt hentet opp over 70 tonn avfall fra sundet siden første arrangement i 2012.

Aware Smedasund skaper alltid liv på brygga i Haugesund.

De siste årene har ryddeaksjonen blitt arrangert av Norges største dykkerklubb, Slettaa Dykkerklubb. Klubben har alt rukket å rydde opp 58 tonn avfall fra havet bare i 2021.

Flere aktører er også involvert i ryddeaksjonen, både i form av praktisk støtte og som sponsorer. Wee.no bidro med gaver til dykkerne for over 15 000 kroner.

– At vi har klart å holde Aware Smedasund gående i 10 år, er smått utrolig. Dette har med tiden blitt en tradisjon, og vi ser at de samme dykkerne og sponsorene kommer tilbake år etter år. Vi er svært takknemlige for innsatsen som svært mange har lagt ned i disse årene, sier Åge Wee, som er hovedarrangør og daglig leder i Wee Marine.

– Forsøpling av havene er en stadig større trussel som vi alle må ta på alvor. Vi håper at et prosjekt som vårt fører til at flere tenker seg om før de dumper søppel eller giftig avfall i havet, sier Åge Wee.

Norscrap Karmøy sto for innsamling og frakt av avfallet.