Jeremy Clarkson kjøpte sjelden veteranbil fra WeeGruppen

NB! Denne saken er årets aprilspøk! Ble du lurt? 🙂

En regntung dag i mars ringte telefonen hos Rune Wee i Frakkagjerd. I andre enden satt den verdenskjente engelske programlederen Jeremy Clarkson, som forklarte at han var på jakt etter en helt spesiell veteranbil som tilhørte familien Wee. – Jeg ble rimelig sjokkert, og måtte spørre tre ganger før jeg forsto at dette virkelig var Clarkson, forteller Rune.

Jeremy Clarkson ble verdensberømt med sin uortodokse bilserie Top Gear på BBC, og lager nå serien The Grand Tour med sine trofaste kollegaer Richard Hammond og James May på Amazon.com. Clarkson er kjent både for sitt temperament og sin store bilinteresse, og har en betydelig samling nyere og eldre biler i sitt eie.

Det viste seg at på nettopp denne fredagen hadde Clarkson kommet over en sak om familien Wee sin private veteranbilsamling, som tidligere hadde fått dekning i BBC for å være en av de største i Europa. Og blant bildene i artikkelen om samlingen fant Clarkson en bil han hadde lett etter i mange år: En Daimler DS420 Limousine 1972, utstyrt med en 4,2 liters bensinmotor fra Jaguar. Bilen har vært i Wee-familien sitt eie i snart 40 år.

Clarkson gikk rett på sak, men var trivelig på telefonen, forteller Rune Wee.

– Det ble fort klart at han ville kjøpe Daimler’en, og at dette var viktig for ham. Jeg fikk forklart at denne bilen og resten av samlingen tilhørte min far Rolf, og at det var hans avgjørelse å ta. I utgangspunktet er jo samlingen et livsverk og et museum, og ikke noe bilutsalg. Men siden han insisterte, lovet jeg å ta saken videre, forteller Rune, som er daglig leder i Wee.no.

Fløy inn til Haugesund

Etter at familien åpnet for salg av bilen, valgte Clarkson å hoppe på flyet til Haugesund, og dukket få dager senere opp i lokalene til WeeGruppen i Tysvær. Her fikk han en omvisning blant de 170 bilene og lastebilene i samlingen, og fikk prøvekjøre Daimler’en, forteller Rune.

– Det hele var noe surrealistisk. Vi fikk inntrykk av at han ville holde en lav profil rundt besøket i Norge, men han var både hyggelig og engasjert når han kom. Vi brukte mye lenger tid enn planlagt i bilmuseet da han hadde mange historier og spørsmål rundt flere av kjøretøyene, forteller Rune, som til slutt ble enig med Clarkson om et salg.

– Jeg vil ikke si noe om kjøpesummen, men tilbudet var så godt at vi ikke kunne si nei. Han ønsket én annen bil fra samlingen også, en Rolls Royce, men her sa min far høflig nei, forteller Rune.

– Deretter forsvant han like fort som han kom, så det ble ikke tid for noe middag eller sosial samling, for å si det slik. Senere ordnet vi med transport av bilen, som ble hentet ut av museumslokalene for en drøy uke siden. Nå har bilen fått en ny tilværelse, og vi er en smått utrolig opplevelse rikere, forteller Rune Wee.

Det er usikkert hva Jeremy Clarkson skal bruke bilen til, annet enn at den blir en del av hans betydelige samling av sports- og veteranbiler. Men Rune Wee og resten av familien følger nøye med på TV-skjermen fremover.

– Plutselig dukker bilen opp i hans nye serie. Det ville jo vært ekstra morsomt, avslutter Rune Wee i WeeGruppen.

Rolf_Wee_og_DaimlerHer er Rolf Wee med sin Daimler bare timer før den sendes til England. Rolf har samlet i overkant av 170 biler i sitt liv og har Europas største veteranlastebilsamling i WeeGruppens lokaler i Førresfjorden.