– Man lykkes best med hardt arbeid og innsatsvilje

Rune Wee er daglig leder og eier i Wee.no

I 40 år har daglig leder og eier i Wee.no, Rune Wee, lagt all sin tid på familiebedriften i Tysvær. – Dersom du ikke er villig til å satse, vil du heller ikke vinne, konkluderer jubilanten.

Fra han var 16 år har Rune Wee lagt ned det meste av tid og krefter på å bygge familiebedriften til det den har blitt i dag. Nå feirer han 40 år med sammenhengende ansettelse i familiens lokaler i Førresfjorden – en karriere som startet med småjobber på verkstedet til faren ­– og endte opp med salg av bransjeutstyr for godt over 100 millioner kroner i året.

En suksesshistorie, uten tvil, men veien til dagens familiebedrift – med 50 ansatte og produktleveranser til rundt 30 forskjellige bransjer – har vært både lang og humpete, forteller Rune.

– Jeg har vært både på topp og bunn, med konkursfare i den ene enden av skalaen og 130 ansatte og toppresultater i den andre. Årsaken til at vi er der vi er i dag, handler om at vi har tilpasset oss forskjellige næringer i takt med tiden. Når én dør lukkes, åpnes en annen, og vi har vært flinke til å se mulighetene – og ikke minst turt å satse. Dersom du ikke er villig til å satse, vil du heller ikke vinne, sier jubilanten.

Fra verksted til sjefsstolen

Det begynte i det små som gartnerassistent hos naboen, før Rune fikk innpass i sin fars transportbedrift Rolf Wee Transport i 16 års alderen. Her fikk han hjelpe til på verkstedet og kjøre lastebilene inn og ut av lokalene. Fra tid til annen gikk det galt og en bil fikk seg en smell, husker Rune.

– Krasjet jeg bilen måtte jeg fikse den selv. Enkelt og greit. Jeg fikk lære «the hard way» og har hatt nytte av det i ettertid, sier Rune.

Rune Wee på ny motorsykkel i 1978, 16 år gammel.
Rune Wee på ny motorsykkel i 1978, 16 år gammel.

Etter endt yrkesskole på mekanikerlinja fikk Rune sin første gravemaskin, bare 18 år gammel. På midten av 1970-tallet utgjorde graveoppdrag store deler av omsetningen for selskapet, og tok det meste av tiden for unge Rune.

– Jeg fikk etterhvert oppdrag hos Hydro på Karmøy, deretter gikk veien til Kårstø for utbyggingen der. Oljebransjens vekst ga mye jobb, og jeg jobbet hver eneste sommer i mange år. I 1984 fikk jeg mobilkransertifikat, og vi endte opp med å kjøpe noen av disse for å levere krantjenester, blant annet til Mongstad. Dermed ble jeg også instruktør for mange av våre ansatte, sier Rune.

Skjermbilde 2019-06-24 kl. 15.04.17Med årene har WeeGruppen, som utgjør samlingen av familieselskapene, vært involvert i alt fra transportvirksomhet og kranutleie til kjøreopplæring, bilsalg og bryggeproduksjon. Men dagens nettsalg av maskiner og utstyr, som i hovedsak går til privatmarkedet, anleggsbransjen og landbruket, startet med import av gravemaskiner fra Holland og Tyskland på slutten av 1980-tallet. Snart fikk Rune og lillebror Åge smaken på importvarer fra Kina, som i dag utgjør det største markedet for Wee.no sine varer.

– Jeg har jobbet hardt i mange år, og er glad for at vi er der vi er i dag. Jeg trives med mine oppgaver, og ingen dag er lik. Mange vil nok kalle meg en «arbeidsnarkoman», for jeg har ikke vært borte fra jobben i mer enn noen få dager i løpet av livet. Men uten innsats kommer man ikke så langt, sier Rune, som har rekruttert alle sine barn inn i bedriften.

– Det har aldri vært noe press for at barna mine skulle begynne i familiebedriften. Samtidig er mye av suksessen bygget på varig tillitt, og at kompetansen som bygges blir i bedriften. Å bli kastet ut på dypt vann tidlig, og kunne lære underveis, er grunnleggende for å lykkes og etter min mening viktigere enn lang utdannelse, sier Rune.

Når han trekker seg tilbake er ikke Rune helt sikker på ennå.

– Så lenge det er gøy og inspirerende å gå på jobb, vil jeg være med. Men alt har jo sin tid. Om 10 år tipper jeg at jeg jobber halvtid, og overlater mer av ansvaret til familien, avslutter jubilant og daglig leder i Wee.no, Rune Wee.

Skjermbilde 2019-06-24 kl. 15.09.09