Fra enkel transport til multinasjonal import

Det var tidlig mange lastebiler på tunet utenfor Rolf Wee Transport. Bildet er fra tidlig 1960-tallet.

Tre generasjoner ligger til grunn for forretningseventyret til familien Wee i Frakkagjerd. Fra starten med lastebiltransport til dagens import av alt fra landbruk- til fritidsutstyr, har WeeGruppen gradvis vokst seg til en betydelig og samfunnsengasjert forretningsaktør på Haugalandet.

I 1958 skaffet Rolf Wee seg lastebilløyve, bare 18 år gammel. Dermed tok han over transportbedriften etter sin far Martin, som i sin drev med hestetransport med sin far i Haugesund. Men det var forretningssansen til unge Rolf som la grunnlaget for dagens 100 millioner kroners virksomhet i Frakkagjerd – en variert forretning som har dreiet seg om alt fra trafikkskole til import av luksusyachter. WeeGruppen i Tysvær har solgt det meste, og bygget stein på stein siden oppstarten 60 år tilbake.

Men som med de fleste suksesshistorien innen forretning, ble også WeeGruppen grunnlagt på beinhardt arbeid. Enmannsforetaket Rolf Wee Transport drev Rolf fra starten sammen med kona Åse, som blant annet tok seg av regnskapet i tillegg til å holde styr på fem barn. Rolf puttet alt han tjente tilbake i selskapet, og snart var det flere lastebilder i drift både regionalt og nasjonalt. Fra 1960 til 90-tallet var transport hovednæringen, med fokus på anleggsvirksomhet i hele Sør-Vestlandet. Det neste store steget ble tatt i 1973, da Haugesund-bedriften flyttet til Tysvær og Frakkagjerd der gruppen holder til i dag.

Sjåfør Lars Ingvald Steinsland ved en av WeeGruppens biler. Bildet er tatt ved Farsund Lista Aluminiumsverk i 1970.
Sjåfør Lars Ingvald Steinsland ved en av WeeGruppens biler. Bildet er tatt ved Farsund Lista Aluminiumsverk i 1970.

Med tiden kom anleggsmaskintjenester også inn i forretningsmodellen. Sammen med sønnene Rune og Åge, som etter hvert ble delaktige i driften av selskapet, bygget Rolf Wee Transport seg opp på oljeboomen med oppdrag både for Hydro Karmøy og for Statoil både på Kårstø, Mongstad og Kolsnes. Rolf Wee Transport ble et aksjeselskap i 1994.

Med fra tidlig alder

Rolf sin eldste sønn Rune, som i dag er daglig leder i bedriften, begynte å hjelpe sin far allerede i 10-års alderen.

– Jeg har vært en del av dette i 40 år, så det blir jo et slags personlig jubileum også. Det begynte med småoppdrag som vasking og flytting av utstyr, og som 16- åring kjørte jeg dumper på anlegg. Allerede som 21-åring, i 1983, ledet jeg bedriften for første gang, så det har vært en bratt læringskurve, sier Rune Wee.

– 1999 ble en milepæl for oss. Da nådde vi 100 millioner i omsetning og hadde 130 ansatte. Dette året ble vi også kåret til årets bedrift i kommunen. I 2005 solgte vi våre 13 mobilkraner og satset fullt ut på import, og vi har ikke sett oss tilbake siden, sier Rune.

Rune Wee er daglig leder og eier i WeeGruppen. I år er det 40 år siden han begynte å jobbe i selskapet med sin far.
Rune Wee er daglig leder og eier i WeeGruppen. I år er det 40 år siden han begynte å jobbe i selskapet med sin far.

Fra anlegg til import

Den yngre sønnen til Rolf, Åge, begynte sin jobbkarriere i selskapet i 1981. Da var han 16 år gammel.

– Det har alltid vært svært mye jobbing, men det har gitt resultater. Det startet med anleggsarbeid, men på 90-tallet begynte vi med import av minigravere til Norge, og samtidig oppdaget vi muligheten for salg av kinesiske strømaggregater til Nederland. Det ble starten på produktimporten fra Asia, forteller Åge.

Import fra Kina

Wee Trading International så dagens lys i 2003, og brødrene Rune og Åge fortsatte importen av kompressorer, strømaggregater og vannpumper. Fra midten av 2000-tallet ble importen fra Kina utvidet, en import som ligger til grunn for de fleste selskapene i WeeGruppen i dag. I Kina har Wee over tid bygget gode forretningsforbindelser og faste leverandører av sine mange produkter, som strekker seg fra skuffer, dumpere og traktorer til flytebrygger, sakkosekker og kajakker.

Vivian Wee Flatnes leder i dag Fritidsavdelingen på Frakkagjerd. Her med den populære kajakken Seasy.
Vivian Wee Flatnes leder i dag Fritidsavdelingen på Frakkagjerd. Her med den populære kajakken Seasy.

Rolf Wee Transport består i dag av avdelingene Trading, Transport, Utleie og Verksted. Runes sønn Roger leder i dag Transport og Utleie, der førstnevnte har i alt 17 ansatte og en omsetning på ca. 30 millioner. Utleieavdelingen er i vekst med totalt 150 utleieobjekter.

Wee Trading International har med tiden blitt Wee Marine AS, som Åge selv leder. Det ferskeste selskapet er WeeCar AS, som importerer elektriske kjøretøy og som ledes av Runes svigersønn Glenn Larsen. Runes datter Vivian leder Fritidsproduktavdelingen i WeeGruppen.

Samfunnsengasjert

WeeGruppen er også en samfunnsengasjert ledelse. Rune og datteren Vivian har flere kampanjer der fortjenesten går til Kreftforeningen, og Åge har engasjert seg spesielt i miljøkampen. Sistnevnte står bak Norges største marine ryddeaksjon, som årlig gjennomføres i Haugesund havn, og jobber for bevaring av den norske hummerbestanden i «Foreningen Hummerhuset».

Rolf Wee i sitt eget kjøretøysmuseeum, der severdighetene består både av gamle lastebiler, veteranbiler, motorsykler og et gammelt jagerfly.
Rolf Wee i sitt eget kjøretøysmuseeum, der severdighetene består både av gamle lastebiler, veteranbiler, motorsykler og et gammelt jagerfly.

Største samling av lastebiler

I løpet av de siste 60 årene har Rolf Wee dessuten bygget opp en enorm samling av gamle biler, som nå er utstilt i et eget museum i Frakkagjerd. Rolf har etter alt å dømme Nordens største samling av gamle lastebiler som også kan besøkes under deler av sommersesongen.

Rune Wee er sikker på at endringsevne og vilje til å satse har brakt WeeGruppen dit den er i dag.

– Det har vært en utrolig reise med opp og nedturer, men i dag er vi en stødig samling selskaper godt rustet for den digitale tidsalderen. Vi satser ene og alene på netthandel, og vi vil stadig utvikle oss i form av nye produkter og tjenester. Det har aldri vært viktigere å være dynamisk enn i dag, avslutter Rune Wee i WeeGruppen.

Åge Wee er en aktiv miljøforkjemper i distriktet. Her mottar han Rogaland Fylkeskommunes Miljøpris 2017 på vegne av Slettaa dykkerklubb, som han var med på å starte. Lars Einar Hollund (fra v.) , Åge Wee overrekkes prisen av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Til høyre er Tom Tvedt, president i Norges Idrettsforbund.
Åge Wee er en aktiv miljøforkjemper i distriktet. Her mottar han Rogaland Fylkeskommunes Miljøpris 2017 på vegne av Slettaa dykkerklubb, som han var med på å starte. Lars Einar Hollund (fra v.) , Åge Wee overrekkes prisen av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Til høyre er Tom Tvedt, president i Norges Idrettsforbund.

Les mer om WeeGruppen her!