Elektrisk kjøretøy åpner en ny verden for Eva

Eva Pagani får en gjennomgang av sitt nye elkjøretøy, en WeeCar ELvis, av daglig leder i Wee Trading, Rune Wee.

Byråkratiet i NAV gjør at mange eldre ikke får de elektriske hjelpemidlene de trenger for å komme seg utendørs. 71 år gamle Eva Pagani så for seg flere måneder innenfor husets fire vegger, før hjelpen plutselig kom fra uventet hold.

Bevegelseshemmede Eva Pagani fra Haugesund fikk tidligere i vår beskjed om at hennes søknad til kommunen om elektrisk kjøretøyassistanse ville ta lang tid å få avklart. I praksis ville dette bety enda flere måneder innendørs for Eva, som er hofteoperert og ikke i stand til å ta seg rundt for egen maskin. Hun så derfor ikke for seg noen trivelig sommersesong.

– De sa jeg ikke var prioritert i køen, da jeg ikke var nyoperert. Men jeg har ventet årevis på dette, og skuffelsen var stor da jeg fikk dette brevet. Jeg kan ikke gjøre hverdagslige ting, så som å handle, uten et tilpasset kjøretøy, og er veldig avhengig av dette for å fungere i hverdagen, sier en skuffet Eva Pagani.

Hjelpen kom likevel til slutt, men fra uventet hold. Daglig leder i Wee Trading, Rune Wee, leste om Paganis situasjon i media, og reagerte momentant. Etter en telefonsamtale med pensjonisten hadde Rune gitt henne en splitter ny og sammenleggbar skuter som hun kan bruke til å besøke venner, dra på butikken eller kjøre hjemme i stua med.

– Det er uhørt at mange eldre, flere av dem uten nær familie til å hjelpe seg, skal sitte innendørs i sommer fordi kommunen ikke får fart på saksbehandlingen. Det var rett og slett leit å høre om Eva sin situasjon, noe vi ønsket å gjøre noe med, forteller Rune Wee. Hans selskap spesialiserer seg i utstyr både til landbruket, industrien og anleggssektoren, men har også en avdeling som leverer elektriske fremkomstmidler for bevegelseshemmede.

– Har endret livet mitt
Eva Pagani fikk nylig det lille WeeCar kjøretøyet levert hjem til seg, og en instruksjon i hvordan den brukes.

– Det åpnet seg en ny verden for meg, dette er helt fabelaktig. Jeg er ikke så dyktig når det gjelder slike elektriske ting, men etter at jeg lærte å kjøre den har alt gått så greit. Nå kjører jeg ned i byen og ser folk, og jeg bruker den både til utflukt og til handel, forteller Eva Pagani.

At det er mange som er i samme situasjon som Eva, er Rune Wee i liten tvil om. Han forstår ikke hvorfor byråkratiet skal være så tungrodd i disse sakene.

– Mange gamle kvier seg for å søke om støtte til hjelpemidler de har krav på, og behandlingstiden for de som søker er ofte sørgelig lang. Vi får stadig henvendelser fra barn av bevegelseshemmede som heller kjøper kjøretøy til sine foreldre selv fremfor å gå i gang med en omfattende søknadsprosess, avslutter Rune Wee i Wee Trading.